Recomandări - Serviciul Public SALVAMONT SUCEAVA

01-02-2013

RECOMANDÄ‚RI – Serviciul Public SALVAMONT SUCEAVA

 

 

 

 - Grosimea stratului de zăpadă este de cca 30 cm – 60 cm, ÅŸi poate ajunge si la 1 – 1,5 m, în zonele unde a bătut vîntul, predominant pe jgheaburi, sau la limita gol alpin – pădure.

 

Astfel că problemele mari se întîmpină în zona de trecere la golul alpin, unde există acumulări mai mari de zăpadă, îndeosebi viscolită ÅŸi care nu este tasată suficient.

Din acestă cauză  recomandăm turistilor să abordeze doar traseele uÅŸoare de   acces la cabanele montane, ca :

-         pt. Rarău – traseele care urmăresc drumurile de acces spre motel alpin, ÅŸi care pleacă din Pojorîta,  C- lund ( pe Izvorul Alb) ÅŸi Chiril

-         pt. Giumalău – traseul pe pîrîul Rusca

-         pt. Călimani, Suhard – întrucît nu sînt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac, schi de tură sau rachete de zăpadă. Dacă vremea este nefavorabilă, este recomandat a nu se urca pe aceste masive.

 

 Recomandăm grupurilor care urcă în zona montană, îndeosebi în masivele Rarău ÅŸi Giumalău, unde sint condiÅ£ii de cazare, respectiv cabane, să respecte aceste recomandări, si este bine să anunÅ£e serviciile salvamont despre intenÅ£iile lor, pentru a se evita anumite situaÅ£ii neplăcute.

Practic, în condiÅ£iile actuale, în prima zi este bine a se urca pe un traseu uÅŸor, din cele recomandate, iar a doua zi , dacă condiÅ£iile meteo permit, în funcÅ£ie de echpamentul ÅŸi starea fizică turistului, se poate aborda  un alt traseu  mai dificil, pentru coborîre.

 MenÅ£ionăm că aceste condiÅ£ii neprielnice se datoreză în mare parte ninsorilor si viscolului din ultimul sfîrÅŸit de săptămînă.

MenÅ£ionăm că timpii de parcurgere a unui traseu montan pe timp de iarnă, se pot dubla, faţă de timpii  afiÅŸati pe tablele indicatoare, de accea recomandăm ca traseele să fie abordate cît mai devreme posibil, la ore matinale.

 

         Acces auto: Rarau 

 

-         Izv. Alb - cab. Rarau – deschis pînă la Sihastria Rarău , dar ÅŸi pînă acolo este destul de dificil 

-         Pojorita  - Rarau –   deschis  accesului auto pentru autovehicolele echipate cu anvelope de iarna , pîă la intersecÅ£ia cu drumul spre Chiril, după care cca 1 km. pe jos pină la cabană si Pietrele Doamnei

-         Chiril – cab. Rarau – deschis pînă la Mănastirea Rarău

 

                Giumalau:

-         piriul Rusca – cab. Giumalau – numai 4-5 km., în rest pe jos cca 3 ½ -4 h;

 

 



Contact SALVAMONT
Adauga un comentariu