Decalogul schiorului

«Înapoi



    • Respectul celuilalt: orice schior/snowboarder trebuie să se comporte astfel încât, în orice clipă, să nu pună pe celălalt de lângă el în pericol.

    • Stăpânirea vitezei și a comportării: orice schior/snowboarder trebuie să-și adapteze viteza de alunecare și comportamentul adecvat propriei sale capacități fizice și tehnice.

    • Stăpânirea direcției: schiorul/snowboarderul din deal, a cărui poziție este dominantă, trebuie să își aleagă traseul și să prevadă o direcție de cădere în așa fel încât să asigure siguranța schiorului/snowboarderului din vale.

    • Depășirea: schiorul/snowboarderul poate sa efectueze o depășire liberă în deal, vale, stânga, dreapta, atât timp cât schiorul/snowboarderul care depășește ține seama de evoluția schiorului/snowboarderului depășit și păstrează o distanță de siguranță suficientă în raport cu el.

    • Încrucișarea și traversarea: schiorul/snowboarderul care traversează o pârtie sau un teren de școală trebuie să se asigure, menținând controlul vizual spre deal și vale, luând-și măsurile de precauție necesare preîntâmpinării unui accident pentru el și pentru alții.

    • Staționarea: schiorul/snowboarderul trebuie să evite să se oprească, decât dacă nu este un caz de absolută necesitate, în pasajele lipsite de vizibilitate. În caz de căzătură, trebuie să degajeze rapid pârtia.

    • Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie să se facă folosind marginea pârtiei.

    • Respectarea semnalizării: oricine trebuie să respecte semnele internaționale de semnalizare instalate pe pârtie, indiferent de gradul sau de pregătire sportivă, vârsta etc.

    • Respectarea naturii pârtiei: a schia rapid pe o pârtie rezervată începătorilor constituie o greșeală, ca și aventurarea schiorului/snowboarderului începător pe o pârtie dificilă.

    • În caz de accident: orice schior sau persoană aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident până la sosirea echipelor Salvamont.

    Apelați cu încredere echipele salvamont, singurele structuri abilitate legale pentru intervenția în salvarea montană, prin Dispeceratul Național Salvamont, la numărul de telefon 0Salvamont, (0725826668), sau prin SNAU 112, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.

    Instalați pe telefon aplicația SALVAMONT-VODAFONE.