Codul eticii turismului montan

«ÎnapoiVariantă adaptată după „Meine Berge” - Muntele meu, de tirolezul LUIS TRENKER (1892-1990, renumit ghid de munte, ecologist, scriitor).

1. să nu pleci niciodată într-o excursie pentru care nu ești pregătit: alege-ți întotdeauna un itinerar realizabil, să ai în vedere mereu că în munți există pericole pe care cu prevedere și înțelepciune le poți evita;

2. să pregătești fiecare excursie amănunțit, cu gândul și fapta, indiferent dacă urci singur, cu prietenii sau călăuzit; echipamentul sufletesc trebuie să fie tot atât de bine pregătit ca și echipamentul tău material; cu oamenii pe care îi vei întâlni pe munte să știi să te porți, însuflețindu-le încredere și căutând să îi înțelegi.

3. nu uita când ești pe munte de educația și bună creștere pe care le-ai primit de la mama și în școală; să umbli cu schiurile și bețele astfel încât să nu ameninți nici ochii, nici hainele vecinului tău; dacă te întâlneșți în drum cu un călător singuratic, salută-l sau răspunde-i la salut; renuntă la obiceiurile de mahala, asta a vrut să spună autorul când a afirmat: „Auf der Berger ist die Freiheit.” (în munți e libertate).

4.să nu pângăreșți locurile prin care treci și să nu murdărești frumusețile naturii; nu uita că și cel care vine după tine vrea să bea din izvorul limpede pe care tocmai acum îl tulburi; în general, să nu țipi pe munte deoarece aceasta nu place nici oamenilor, nici animalelor și nici ție nu-ți face bine.

5. dacă ești călăuză sau conducător, să nu-ți manifești superioritatea asupra celor mai slabi decât tine; posibilitățile celui mai slab să fie unitatea de măsură a excursiei; nu uita că a părăsi un om pe munte poate fi o crimă.

6. să respecți cabana cum trebuie să-ți respecți propria ta casă; să nu ai în cabană pretențiile pe care le ai într-un hotel de lux; nu coborî cabana la nivelul unei cârciumi; alege-ți cu grijă locul de dormit, dar renunță la el de îndată ce vezi că alții mai obosiți sau mai slăbiți ca tine au nevoie de el.

7. să nu furi liniștea și plăcerea altora, sau florile pe care natura le-a lăsat pentru toți; să nu dobori sau să scrijelesti pomii, numai pentru că nu știi să-ți foloseșți altfel puterea.

8. să nu minți, să nu te lauzi, să nu exagerezi; nu blestema niciodată vremea, nu înjura; respectă credințele și obiceiurile oamenilor de munte și nu începe să-ți bați joc de ele; nu uita: ești oaspetele lor, ca de altfel al munților.

9. păstrează nepătată onoarea de turist și fii mândru că ești o părticică din această lume; gândește-te plin de respect la cei care au așezat piatra de temelie a turismului.

10. nu profana munții prin mania recordurilor; înțelege-le sufletul.