ATENTIE ! Pericole in M-tii BIHOR (jud. Bihor) in intervalul 04-08 Mai 2017

04-05-2017

Atragem atentia turistilor ca pe traseele turistice din Muntii Bihor exista, in continuare zone acoperite de zapada motiv pentru care turele programate in aceasta perioada trebuie adaptate la aceste conditii.

Pentru zona turistica Padis recomandam atentie sporita pe traseele Circuitul Cetatile Ponorului ( trecerea din Dolina 1 în Dolina 3, iesirea din Dolina 3), Circuitul Cetatile Radesei (iesirea din aval - sectorul de canion) si Circuitul Cheile Galbenei, in zonele mai inguste, trasee unde amenajarile tehnice de siguranta sunt partial sau total acoperite de zapada si gheata. Din acest motiv pe unele sectoare de traseu sunt portiuni periculoase, motiv pentru care NU recomandam abordarea lor fara echipament tehnic si de protectie corespunzator si avand cunostintele si experienta necesare asigurarii traversarii acestor pasaje. 

Deasemenea, pe traseul Arieseni - Vf. Bihorul Mare (Curcubata) - marcaj Banda Albastra, la iesirea din Valea Cepelor spre Varful Bihorul Mare (Curcubata) exista risc de avalansa datorita prezentei unor cornise de zapada care se pot desprinde. 

Retineti ca pentru urmatoarele zile avem o avertizare meteo, cu potential de evolutie spre Cod Galben de ploi, cantitatile cazute putind depasi 30-50 litri/mp. Acest fenomen va genera si o topire accelerata a stratului de zapada inca existent, producand viituri puternice pe majoritatea cursurilor montane de apa. Implicit sunt expuse pericolului de viitura traseele turistice care traverseaza canioane (Vl. Galbena si Vl. Somesului Cald / Padis ; Vl. Iadului / Stana de Vale !!!)  vai inguste, pesteri active etc.

In consecinta recomandam celor care, in acasta perioada, au planificate ture de speologie, de canyoning sau kajaking / rafting sa acorde o atentie sporita evolutiei vremii si riscului de viitura.

Marin Adrian - dispecer SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor



Contact SALVAMONT
Adauga un comentariu